2016. augusztus 17., szerda

Nessa-kritika #5 - Aux Eliza: Auxtrália

Auxtrália
A kinézet
1. A fejléc. Ha a címet és az alatta lévő feliratot nem nézem, akkor azt kell mondjam, hogy lélegzetelállító. Tényleg. A színei, a szűrői (vagy miknek nevezik azokat a cuccokat, amik közé pl. a szépia is tartozik), minden gyönyörű. Fölösleges külön kitérnem a háttér minden egyes elemére, mert mindegyiktől ámulok. Térjünk át arra, ami nem tetszik. A szövegek színe pont jó, de a típusuk egyáltalán nem. A szívecskés, cikornyás Auxtrália-felirat abszolút nem ehhez a bloghoz tartozik szerintem, a letisztult típus meg, amivel az alcímszerűséget írtad, túl egyszerű a környezetéhez képest. Ezeket leszámítva viszont tényleg elképesztően szép a fejléced. És azt még hadd tegyem hozzá: felüdülés látni, hogy a fejlécen egyetlen hímnemű főszereplő alakja sem szerepel (lásd: Harry Styles, aki minden harmadik blogfejlécről visszanéz), ha nem számolom azt az azonosíthatatlan alakot a bal alsó sarokban. (6/5)
2. A háttér. Ez az árnyalatú narancssárga egyáltalán nem olyan, mint amit én elképzelnék a fejléc színeihez - én a helyedben inkább olyan színt választanék háttérnek, amilyenhez hasonló a fejlécen is szerepel, pl. a széleinél a majdnem fehérbe nyúló sárga vagy a középen szereplő szín, amit leginkább egy tábortűz fényének színéhez tudnék hasonlítani. Az viszont, hogy a külső háttered egyszínű, a lehető legjobb döntés, mert semmi nem passzolna jobban a fejléc fényűzéséhez. (2/1)
3. A bejegyzések és modulok háttere. A bejegyzések háttere már majdnem olyan, mint amilyennek az ideális külső hátteret gondolnám, úgyhogy ez maradhat. A modulok háttere viszont nem jön be, mert abszolút elüt a fejléctől, és így nem szép az összhatás. (2/1)
4. A betűszín, betűtípus, betűméret. A fejlécen található szövegekről már beszéltünk, úgyhogy térjünk át a többi helyen találhatóakra. A modulok címei ormótlanul nagyok, és a 'Kép' elnevezésűé, valamint a chat-feliraté még el is térnek a többitől. A típussal meg a színnel alapvetően nincs semmi baj - ha nem nézzük azt, hogy a bejegyzések címei szerintem szükségtelenül nagyok -, bár ezen a háttérszínen és ezzel a fejléccel nem csak a feketére eshetett volna a választásod. (3/1)
5. Az effektek. Úgy látom, képeffektek nincsenek, pedig én valamiért úgy érzem, hogy a design hangulatához kivételesen még illene is, mondjuk, egy kurzor-ráviteltől elhalványodó képeffekt, de ez csak ötlet, és lehet, hogy nem is lenne jó úgy. A linkeffektekkel nem lenne semmi bajom, ha nem húzódnának szét a betűk a kurzortól, amitől az egész szöveg lejjebb ugrik, és ez - legalábbis nekem - zavaró. (5/3)
6. A modulok. Kezdjük ott, hogy kaptak egy, a hátterüknél világosabb színű, szaggatott keretet... ami teljesen fölösleges és ronda, ráadásul a magában is bonyolult mintájú fejléc mellett zavaró. A fejlécbe belógó író-modul abszolút fölösleges - minden bejegyzés alatt ott van a profilod, szóval aki rá akar találni, annak nincs szüksége erre az otromba modulra hozzá. Amit nem értek: miért állítottad be, hogy minden bejegyzés után megjelenjen a profilod rövid leírása? Abszolút szükségtelen, azonkívül rettenetesen sok helyet is foglal így. Ha rám hallgatsz, inkább ezt tünteted el, és akkor a modul maradhat a fejlécnél. De ahogy nézem, legalább semmi létfontosságú nem hiányzik, plusz faviconod is van, ami mindig igényes hatást ad egy blognak. (12/8)
7. Ötletesség, egyediség + könyvborító, stb. Szerintem elég, ha annyit írok a könyvborítódról, hogy simán el tudom képzelni, amint a könyvesboltban egy ilyen kinézetű könyv áll - más szóval tökéletes. A fejléced különleges, és a blogod színvilága is: ezeket az árnyalatokat nem sok blogon láttam mostanában. A modulok szaggatott kerete is egyedi, annak ellenére, hogy egyáltalán nem passzol szerintem a bloghoz, és nem is szép. (5/5)
8. Az összhatás. A fejléc lélegzetelállító, de a környezetén még van mit alakítani. Ettől eltekintve szép a blogod, nekem legalábbis nagyon tetszik, pedig a narancssárgának ezek az árnyalati nem tartoznak a kedvenceim közé. (5/4)

A kinézet összesen: 40/28


A tartalom
1. A cím. Az Auxtráliánál találóbb címet ki sem tudnék találni a te blogodnak, ezért le a kalappal. Egyszavas, könnyen megjegyezhető, frappáns, figyelemfelkeltő, és, mint mondtam, tökéletesen jellemzi a történetedet (már amennyit találtam belőle). (6/6)
2. A fülszöveg. Hibátlan. Majdnem belekötöttem abba, hogy túl rövid, de a fenébe is, ha egyszer ennyivel ilyen tökéletesen jellemezted a történetet, akkor minek lenne hosszabb? Nem tudok róla többet írni, egyszerűen mindene rendben van. (5/5)
3. Az oldalak. Egyedül a sorrendjükkel van problémám; nem logikus utoljára tenni a fejezeteket, hiszen az a blog legfontosabb része szerintem. Az általam ajánlott sorrend tehát: fejezetek, szereplők, trailer, könyvborító. A tartalmuk ellenben makulátlan, úgyhogy maximum pontszám. (4/4)
4. A prológus. Nincs, de ez nem baj. (0/0)
5. A történet. Nem értem, hogy miért rendeltél kritikát. Tényleg nem. Én itt nem találok igazi fejezeteket, az a kettő, amit belinkeltél, csupán vázlat. Végig olyan érzésem volt, mintha már ki lenne adva egy könyv, és ez a blog ahhoz tartozna amolyan mellékletként... Én ezt így nem vagyok hajlandó pontozni, de azt azért leírom, hogy az alapötleted mindenképp nívós, már amennyire a fülszövegből, a könyvborítóból meg az interjúkból le tudtam szűrni. A kivitelezésről abszolút nem derül ki semmi, nem tudom, mi volt a szándékod a vázlatokkal. Ha én vagyok műveletlen, és van egy ilyen könyv, akkor sajnálom. Ha meg még nincs könyv, csak ki szándékozod adatni az írásodat, akkor meg nem értem, hogy miért kell ez a blog hozzá. Elspoilerezed a könyv tartalmát, de mást nem érsz el vele azt leszámítva, hogy az összes szereplőnek lesz egy modell-alteregója - ami nem viszi előre a tartalmat, de hát úgyis a külsőségek századát éljük. (0/0)
6. Leírások, párbeszédek, a karakterek. Semmi alap nincs, amit véleményezhetnék, hiszen történet sincs. A két fejezetnyi vázlat és rövid leírások alapján meg nem fogom értékelni a karaktereket, sajnálom. (0/0)
7. Stílus, fogalmazás. Vázlatot mindenki más hangnemben és stílusban fogalmaz meg, mint egy prózai szöveget, úgyhogy ezekre sem tudok mit mondani. (0/0)
8. A helyesírás, szókincs. Helyesírási hibát nem találtam egy helyen sem, és az eddigi bejegyzéseid alapján a szókincsed meglepően bő. Végre valami kézzelfogható! (5/5)
9. Hitelesség, történetvezetés. A fejezetvázlatokat érdekes helyen zártad le, de ezzel megint nem megyek semmire. (0/0)
10. Ötletesség, egyediség + trailer, függelék, stb. A cím, a fülszöveg, a szereplők leírásai, a történet körvonalazódó alapötlete, a helyesírásod és a szókincsed mind arra utal, hogy te bizony kitűnsz a tömegből - kár, hogy történeted nincs, amiről véleményt írhatnék. A trailered az első, HD felbontású blogtrailer, amivel valaha találkoztam, és még olyat se láttam egyszer sem, amibe beszédet is illesztett volna a készítője. Látszik, hogy te mennyivel profibb szinten tolod ezt, mint a legtöbb blogger. Egyszóval a trailered minden szempontból zseniális. (5/5)

A tartalom összesen: 25/25


Ilyenre se volt még példa... Csak hogy tisztázzuk, a tartalmat általában 75 pontra szoktam értékelni történetes blogok esetében, de a tiédből annyi minden hiányzik, hogy ez lehetetlen volt. Az is szégyen, hogy a kinézetet taglaló rész hosszabb lett, mint a tartalmat elemző, de ismétlem, nem volt túl sok alapanyag, amit véleményezhettem az utóbbiban. Ha valami bakit vétettem, esetleg elkerülték a figyelmemet a valódi fejezetek, nem vettem észre valami utalást arra, hogy hol található a valódi sztori, elnézést kérek. Ha jól értem, egy regényen dolgozol, amit ki is szeretnél adatni - szívből kívánok hozzá sok sikert!
Nessa gyilkolászott, all the love! xx

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a részletes véleményt <3 igen, a történetet bétáztatni küldtem, addig pedig javítom mindazt, amit javasoltál :)) Nagyon hálás vagyok <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mit köszönnöd, én tartozom köszönettel. Sok sikert! :)

      Törlés

Theme by Lydia (css)
and Leona(header)