2016. április 3., vasárnap

Myrtill-kritika #1 - Angyalok szárnyán

Sziasztok!
Ezt a kritikát Kanna-chan novellás blogjáról, az Angyalok szárnyán-járól hoztam.  A címből kideríthettétek már hogy ez az első kritikám itt, a Paparazzi Blog Design-on. Ez a kritika a többi közül különbözni fog, mivel pontokba, nem mondatokba szedve írtam meg, de azok a kritikéim, amikA történet alcím alatt levő szöveg lehet, hogy kicsit zavaros lesz számotokra, mivel úgy alkottam meg, hogy olvastam a novellát, és amint valami hibát észleltem azt leírtam. Jó olvasást hozzá mindenkinek! :)


A cím: Nekem nagyon tetszik! Nagyon kifejező, de nagyon agyonhasznált. Én inkább egy angyalokról szóló fantasy bloghoz tudtam volna elképzelni. 3/2

A fejléc: Amint megnyitjuk a blogot elénk tárul egy világosrózsaszínes-pirosas-kékes fejléc, amit kettő anime lány, virágok, tollak, épületek és egy híd van. Szerintem csodálatos a fejléc! Imádom! Én most találkoztam a fejléced készítőjének nevével először, és megállapítottam, hogy nagyon tehetséges lány, és a szerkesztéshez nagyon ért! Nem fogom részletezni jobban, mivel az csak ömlengés lenne arról, hogy milyen szép. 5/5

A design: Szürke,  kék és fehér. Sok blognak van ezekből a színekből a designja, és nekem se volt ez az első blog, amin ilyesmi design volt. DevirantArt-os is, de kódoltakat is láttam már. Nekem ez még is kitűnt a tömegből. Talán az egyszerűségével és a letisztultságával. Ha jól hiszem - bár azt tudom, hogy a templomban kell -, akkor te egyedül illesztetted be a kódokat, amiket a Szerintem... című blogon találtál. Szerintem nagyon jól sikerült ahhoz képest, hogy te valószínűleg nem vagy designblogger mint mi. Bár, egy menü kód még szerintem nem ártott volna. Az elrendezés nekem tetszik, de azt hiszem a látogatottságot feljebb rakhatnád a modullistán, a legfelső modult pedig kicsit lejjebb. 5/4

Novelláid/helyesírás/fogalmazás/szeplők: 
- Túl rövidek. Ez az első, ami szembe tűnt.
-  Kidolgozatlanok. (Ha egy-egy részt átfogalmazok, akkor a saját fantáziámat is beleviszem, de az alap helyzet marad, nem javítom ki az egészet.)
- Engem a Beleőrülve a tudatlanságba c. novellád fogott meg jobban.
 ~ Soha nem szabad kezdeni egy történetet népdalküszöbbel (természeti képpel)!!! Ez nálad sajnos megtörtént ebben a novellában.
 ~  Hajamon lágyan átfújt a hideg, tavaszi szellő miközben vérben ázott kezeimet szemeim elé húztam. Lemészároltam egyetlen éj leforgása alatt Funakit, rokonait, és összes családtagját.
helyes/én így fogalmaznám meg: Hajamon lágyan átfújt a hideg, tavaszi szél, miközben házunk kertjében az öreg, rozsdás hintaágyon hanyatt feküdtem, miközben szemeimmel a kék egen elterülő bárányfelhőket számoltam. Gondolataim csak azon jártak, hogy hogyan voltam képes arra, hogy megöljem egyetlen éj leforgása alatt Funakit, a családját és a rokonait.  Egy idő után már nem bírtam tovább, és hirtelen felindulásomból elmentem Kazuyukihoz. 
~ Az ezt követő párbeszédhez csak annyit, hogy mozogjanak is a szereplők! Ne csak álljanak, beszéljenek, mert ebben ezt csinálják, hanem pl.: –  Ne beszélj össze-vissza badarságokat! mondat után odaírhattad volna, hogy - léptem hozzá fél lépéssel közelebb. Tolmácsold az olvasónak, hogy mi történik a párbeszéd közben!
~ –  Na igen... Elfeledkeztem a nagy szádról  –  Nevetett fel jóízűen –  Gyere utánam. Arata biztosan meghal az unalomban nélküled  –  Szívem szerint lekevernék neki egy pofont, de akkor száz százalék, hogy nem adná elő.
helyes: - Na, igen... Elfeledkeztem a nagy szádról - nevetett fel jóízűen. - Gyere utánam! Arata bizosan meghal unalmában nélküled. Szívem szerint lekevertem volna neki egy nagy pofont, de akkor száz százalék lett volna, hogy már az életben nem látom Ararát. - figyelj arra, hogy mindig egy időben írj! Csak kivételes esetekben szabad egy-két mondat erejéig időt váltai!
~ Gondolom a sötét oldal felé lesz Arata. 
helyes: Gondolom a sikátor legsötétebb zugában lesz Arata. 
~ Az egész visszaemlékezéses rész zavaros nekem. Először E/3-at, aztán E/1-et használtok! Két mondatot egy mondatnak írsz! Nem fogom most folytatni a sort, de szinte minden mondatodban van valami kivetni való. 
~ menybe - súlyos hiba! Gondolom a Mennyországra gondoltál, ami ugyan olyan tuljadonnév, mint Magyarország, Horvátország, Spanyolország, Németország. Pl.: - Voltunk spanyolba'/horvátba' nyaralni - mesélte Pistike egyik osztálytársának, Józsikának. 
~ Esetleg a pokolban láss vendégedként szerelmem
helyes: - Majd a pokolban láss vendégként, szerelmem! - megszólítás!  
~ Felkeltem, egy ismeretlen helyen.
helyes: Felkeltem, de egy ismeretlen helyen. vagy Felkeltem egy ismeretlen helyen. 
~ könnyek hullottak arcunkra
helyes: könnyek hullottak szemeinkből vagy könnyek csepegtek az arcunkról 
~ Utolsó hallott szót életemben nem tudtam mire vélni. " Szerelmem... " Kazuyuki szeretett volna? - Ezt nem a legvégére kellett volna írni, hanem ahhoz a részhez, ahol meghal.

~ Megint népdalküszöb!!!
~ Szám/személy nincs összeegyeztetve!
~ Figyeltem, milyennek is kellene lennem.
helyes: Figyeltem, hogy milyennek is kellene lennem vagy simán, vessző nélkül
~ nem jégre, hanem a hóra
~ Látván, minden csurom víz
helyes: Látván, hogy  mindenem csurom víz
~ másztam fel három emeletet
helyes: másztam fel a három emeletet
~ Senki sem volt az osztályteremben, szerencsére
helyes: szerencsére senki sem volt az osztályteremben. 
~ A sok tankönyv tetején ott virított okostelefonom. Az alap fehér, a tokom zöld.
helyes: Tankönyveim tetején ott virított fehér (okos)telefonom zöld tokjában.
~ Amint kezembe vettem be sem kapcsoltam, inkább bámultam a képernyőjét, mégse értettem mit szeretnek ezen a készüléken mások. 
helyes: Amint a kezembe vettem, be sem kapcsoltam, hanem inkább bámultam a képernyőjét, és azon gondolkodtam, hogy mit szeretnek ennyire az emberek egy ilyen eszközben. 
~ évszázad óta 
helyes: évszázada
Hallgatott, hallgat, mint a sír.
helyes: Hallgatott, hallgatott, mint a sír. 
~ ahogy telt az idő, teljesen beolvadtam a környezetembe.
így fogalmaztam volna meg: ahogy telt az idő hóhercegnőból ember lettem 
itt, szinte 
helyes: itt, és szinte
~ velem és az egyoldalú
helyes: velem, és az egyoldalú
elszigetelődött  előlem
helyes: elszigetelődött mellőlem
~ próbálom feladtam 
helyes: próbálom feladni a szép


A kritikámmal nem szerttelek volna megbántani,  sőt, felajánlom, hogy          segítek abban, hogy az eddigi novelláidban lévő hibákat ki tudd javítani.




                                      

2 megjegyzés:

Theme by Lydia (css)
and Leona(header)